Get RM 20 Cash Voucher for every purchase

Kepentingan Mikrobiom Usus

Tahukah anda terdapat bertrilion bakteria, virus dan kulat dalam badan kita? Secara kolektif, ia dikenali sebagai mikrobiom dan ia memainkan peranan penting untuk kesihatan kita—daripada kesihatan mental kepada fizikal kita.

Dalam mikrobiom usus kita, terdapat lebih daripada 1,000 spesies bakteria—sesetengahnya adalah bakteria baik, dan yang lain adalah bakteria jahat yang boleh menyebabkan masalah kesihatan. Jadi, bagaimanakah mikrobiom usus mempengaruhi tubuh kita? Apa akan jadi jika kita tidak menjaga kesihatan usus kita?

Pencernaan & Pemakanan

Mikrobiom dalam usus kita adalah penting dalam penghadaman dan pemecahan karbohidrat kompleks, serat makanan, protein, dan lemak tertentu. Ini membolehkan badan kita menyerap nutrien yang kita perlukan. Mengekalkan kepelbagaian mikrobiota usus yang tinggi juga penting. Kajian telah menunjukkan bahawa kepelbagaian mikrobiota yang rendah boleh menyebabkan komplikasi metabolik dan penambahan berat badan.1

Sistem Imun

Terdapat hubungan yang rumit dan kompleks antara saluran pencernaan dan sistem imun. Kira-kira 70 peratus daripada sistem imun sebenarnya terletak di dalam usus.2 Kesihatan usus yang buruk bukan sahaja menjejaskan penghadaman anda, tetapi ia juga boleh menjejaskan sistem imun anda—menjadikan anda terdedah kepada penyakit dan penyakit. 

Kesihatan jantung

Walaupun spesies tertentu dalam mikrobiom usus boleh membantu menggalakkan kolesterol HDL dan trigliserida yang baik, terdapat juga beberapa spesies yang menyumbang kepada penyakit jantung dengan menghasilkan trimethylamine N-oxide (TMAO) apabila anda makan makanan seperti daging merah atau telur. TMAO boleh menyebabkan pengumpulan kolesterol dalam arteri anda yang boleh menyebabkan serangan jantung atau strok. 

Kesihatan Otak

Terdapat hubungan yang kuat antara usus dan otak. Berjuta-juta saraf menghubungkan usus dengan otak secara fizikal. Oleh itu, dipercayai bahawa mikrobiom usus boleh menjejaskan kesihatan otak melalui mesej yang dihantar ke otak. Kesihatan usus anda malah boleh menjejaskan empat deria anda—penglihatan, bunyi, rasa dan tekstur. 

Berat badan

Ketidakseimbangan mikrob yang sihat dan tidak sihat dalam usus anda mungkin menghantar isyarat yang salah ke otak anda—membuat anda berfikir bahawa anda berasa lapar atau kenyang. Kajian juga menunjukkan bahawa disbiosis usus, keseimbangan yang tidak sihat dalam mikrobiom usus, juga boleh menyumbang kepada penambahan berat badan. Nasib baik, ada cara untuk memastikan usus anda sihat melalui pelbagai cara. 

Kesihatan Usus

Mikrobiom usus yang tidak sihat juga secara langsung memberi kesan kepada kesihatan usus anda, dan boleh menyebabkan sindrom usus yang merengsa, penyakit radang usus dan banyak lagi. Mikrobiom yang tidak seimbang dalam usus menghasilkan banyak gas—menyebabkan kembung perut, kekejangan dan sakit perut. 

Jadi, bagaimana anda tahu jika mikrobiom usus anda tidak seimbang? Berikut adalah beberapa simptom: 

 1. Sakit perut
 2. Diet tinggi gula
 3. Perubahan berat badan yang tidak disengajakan
 4. Gangguan tidur atau keletihan yang berterusan
 5. Iritasi kulit
 6. Keadaan autoimun
 7. Intoleransi makanan

Mengekalkan keseimbangan mikrobiom usus anda memerlukan beberapa perubahan gaya hidup yang sihat. 

 • Menguruskan tekanan anda: Tahap tekanan yang tinggi boleh mengubah keseimbangan antara bakteria baik dan jahat. Mengetahui apabila keadaan menjadi tertekan dan bila anda perlu berehat boleh melakukan keajaiban.
 • Kekal terhidrat: Penghidratan adalah penting untuk badan dan pastinya memberi kesan kepada kesihatan usus kita. Ia membantu menggalakkan keseimbangan bakteria baik dalam usus dan juga mengawal pergerakan usus dalam usus kita. 
 • Makan pelbagai jenis makanan: Dengan memperkenalkan pelbagai jenis makanan kepada sistem, anda juga mempelbagaikan mikrobiom dalam usus anda.
 • Makan makanan yang ditapai: Makanan seperti yogurt, sauerkraut, kefir dan banyak lagi mengandungi bakteria sihat yang bermanfaat untuk kesihatan usus anda.
 • Mengambil makanan kesihatan tambahan: Beberapa makanan kesihatan tambahan mengandungi nutrien yang menggalakkan usus yang sihat. Sekam psyllium, prebiotik, probiotik, enzim dan banyak lagi, bagus untuk usus. Mula menjaga usus anda dengan mengambil Beautox. 

Apa itu Beautox? 

Dengan Beautox, anda boleh menggalakkan mikrobiom usus yang sihat dan mencapai kesihatan usus yang optimum. Campuran minuman botani ini dirumus khas dengan campuran proprietari enzim yang dipatenkan, probiotik yang dipatenkan, prebiotik, ekstrak sayur-sayuran dan buah-buahan yang dipatenkan, serat larut air dan ekstrak herba. 

Dengan meminum Beautox, anda akan: 

 • Memperbaiki penghadaman
 • Detoks badan anda
 • Memperbaiki sembelit
 • Memperbaiki pergerakan usus anda
 • Menghalang keradangan dalam usus
 • Menurunkan lipid darah dan mengawal paras gula dalam darah

klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang Beautox.

1 https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2179

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/

Artikel Terkini

Produk kami

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram