Get RM 20 Cash Voucher for every purchase

15 Fakta Menarik Tentang Tulang dan Sendi Kita

Tulang dan sendi kita, asas badan kita. Dengan tulang yang kuat dan sihat, kami dapat berjalan, berlari, memanjat, dan terus melakukan lebih banyak lagi setiap hari! Berikut adalah beberapa fakta yang ingin tahu dan menakjubkan tentang tulang dan sendi kita, dan beberapa petua untuk memastikan mereka sihat. 

 1. Terdapat dua jenis tulang

Tulang kita boleh menjadi keras dan padat, dan ia juga boleh menjadi lembut dan spons! Tulang yang padat dan keras dipanggil tulang kortikal, yang merupakan tulang utama yang membentuk struktur kita. Tulang lembut dan span dipanggil tulang trabekular. Ia biasanya terdapat di dalam pelvis, rusuk, dan tengkorak anda.

 1. Apakah tisu span dalam tulang kita?

Tisu span yang terdapat di dalam tulang besar seperti pinggul, pelvis, dan femur adalah sumsum tulang. Sumsum tulang penting untuk badan kita kerana ia menempatkan sel stem. Sel stem adalah seperti bahan mentah badan. Mereka bertanggungjawab untuk mencipta jenis sel yang berbeza, daripada sel darah dan otot kepada sel otak dan jantung.

 1. Mengapa kita kehilangan tulang? 

Manusia dilahirkan dengan 300 tulang, tetapi apabila kita meningkat dewasa, kita hanya mempunyai 206 daripadanya. Mengapa ini berlaku? Beberapa tulang—seperti tulang tengkorak, kaki dan lengan kita—akan bercantum bersama semasa kita membesar. 

 1. Di manakah tulang terkecil dan terbesar dalam badan? 

Tulang terkecil dari semua tulang boleh didapati di telinga dalam. Stapes ialah tulang berbentuk Y yang membantu menterjemah bunyi menjadi gelombang supaya otak anda boleh memahami bunyi tersebut. Sebaliknya, tulang terpanjang dalam femur. Femur berjalan dari pinggul ke lutut, membawa berat badan, dan juga tulang paling kuat dalam badan!

 1. Tulang kami sangat keras

Berjalan, berlari, memanjat, melompat-tulang dibuat untuk menahan semua jenis haus dan lusuh harian. Kajian mendapati bahawa sesetengah tulang boleh menyerap dua hingga tiga kali ganda berat badan anda.1 

 1. Bagaimanakah tulang yang patah sembuh?

Walaupun tulang kita kuat, ia boleh patah juga. Apabila anda patah tulang, badan anda akan mula menghasilkan sel tulang untuk menyembuhkan patah itu. Anda biasanya akan mendapatkan cast atau pendakap untuk memastikan tulang akan sembuh dengan lurus dan dalam kedudukan yang betul untuk mengelakkan lebih banyak masalah pada masa hadapan. Secara umum, ia mengambil masa kira-kira 12 minggu untuk tulang sembuh.

 1. Tulang adalah tisu hidup

Kolagen dalam tulang kita sentiasa mengisi sendiri. Dan proses ini berlaku sepanjang hayat kita. Kira-kira 10 peratus daripada tulang diganti setiap tahun. 

 1. Lebih daripada separuh tulang anda berada di tangan dan kaki anda

Terdapat sejumlah 54 tulang di tangan, jari, dan pergelangan tangan anda, dan 26 tulang di kaki manusia. 

 1. Kebanyakan orang mempunyai 12 rusuk, tetapi ada yang mempunyai 13

Ini jarang berlaku-hanya 1 peratus orang dilahirkan dengan tulang rusuk serviks. Biasanya, orang yang dilahirkan dengan tulang rusuk tambahan ini akan dibuang kerana ia boleh menyebabkan masalah perubatan dan ketidakselesaan umum, seperti sakit leher. 

 1. Salah satu tulang anda tidak bersambung dengan tulang lain

Terdapat satu tulang yang tidak bersambung dengan sendi, dan ia berada di kerongkong anda! Tulang hyoid ialah yang mengekalkan lidah anda!

 1. Adakah gigi sebahagian daripada rangka?

Ya mereka! Sama seperti tulang, gigi mengandungi kalsium dan mineral. Enamel pada gigi sebenarnya lebih kuat daripada tulang. Ia membantu melindungi saraf dan tisu di dalam gigi anda. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan anda mempunyai kebersihan gigi yang baik. 

 1. Yang manakah sendi terbesar? 

Menghubungkan tulang paha, tibia dan patella anda ialah sendi terbesar dalam badan anda—lutut anda. Disebabkan impak dan berat badan yang ditanggungnya, sendi lutut juga merupakan salah satu sendi yang mengalami banyak haus dan lusuh. 

 1. Sesetengah sendi tidak bergerak

Sendi adalah apa yang menghubungkan tulang kita bersama-sama dan membolehkan kita bergerak. Walau bagaimanapun, sesetengah sendi, seperti tengkorak, tidak bergerak sama sekali. 

 1. Mengapa sendi berkeriut?

Apabila rawan di sendi kita mula haus, sendi kita akan mula berkeriut. Dan ini adalah perkara biasa, apabila kita semakin tua dan tulang dan sendi kita mengalami banyak haus dan lusuh. 

 1. Bagaimana untuk makan cara anda untuk tulang yang lebih kuat dan sendi yang lebih sihat? 

Tulang dan sendi kita kehilangan kekuatannya dari semasa ke semasa. Untuk menjalani kehidupan yang tidak menyakitkan, sihat dan memuaskan, kita harus terus memastikan mereka kuat dan menjaga sistem rangka kita dengan betul. Makanan kesihatan tertentu, seperti NeeFlex, boleh membantu anda mencapai tulang yang lebih kuat dan sendi yang lebih sihat. 

Dengan sesachet NeeFlex sehari, anda boleh mula menjaga tulang dan sendi anda sekarang. Ia mengandungi bahan-bahan seperti curcumin yang dipatenkan, piperine yang dipatenkan, kolagen terhidrolisis yang dipatenkan, moringa, kuku kucing, vitamin C dan yis diperkaya zink yang boleh membantu melindungi sendi, membina semula rawan, meningkatkan pengeluaran kolagen dan menggalakkan tulang yang sihat.

Ketahui lebih lanjut tentang NeeFlex dan mula melindungi sendi anda hari ini. 

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790199/

Artikel Terkini

Produk kami

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram