Get RM 20 Cash Voucher for every purchase

Bagaimana glikasi berlaku di dalam badan? Dan bagaimana badan menyelematkan diri?

Menurut artikel glikasi yang terdahulu(hubungan antara gula, glikasi dan proses penuaan. Bagaimana untuk mengelak ia berlaku?)), gula adalah sumber tenaga kepada otak. Jika memakan gula ringkas terlalu banyak ia boleh mengakibatkan masalah gangguan metabolisma dan glikasi boleh menyebabkan penghasilan larutan toksin yang dipanggil produk akhir glikasi lanjutan(AGEs). Glikasi boleh menyebabkan tekanan oksidatif yang berlebihan, keradangan dan mempercepatkan proses penuaan. Di dalam artikel berikut, kami akan menunjukkan bagaimana proses glikasi berlaku dan kesan hazad akibat glikasi. Bagaimana badan boleh menurunkan kesan toksin dengan menggunakan sistem antioksidan di dalam badan.

Bagaimana AGEs terhasil?

Gula akan terikat bersama sumber protein atau molekul yang terdapat di dalam enzim. Mempunyai fungsi tertentu yang dapat memberi manfaat terhadap badan yang dipanggil sebagai glikosilasi. Sebaliknya, glikasi adalah kesan reaksi dari pengurangan gula. Sebagai contoh glukosa, fruktosa, laktosa, maltose, oligosakadira dan sebagainya yang terikat pada protein atau lipid tanpa kehadiran enzim. Dan membentuk larutan yang dipanggil AGEs. Glikasi berlaku di dalam sel, organ, tisu dan ia boleh melakukan kerosakan di dalam badan.

AGEs terhasil dari mana?

AGEs dihasilkan dalam keadaan vitro dan vivo. Gula memainkan peranan penting di dalam proses glikasi. Kandungan glukos yang tinggi bergabung lebih mudah dalam menghasilkan AGEs dan mudah terkumpul di dalam badan. Boleh mengalakkan tekanan oksidatif yang berlarutan. Kandungan AGEs yang terhasil dikalangan pesakit diabetis lebih tinggi dari individu yang sihat. Faktor luaran yang menyebabkan glikasi adalah tabiat pemakanan dan merokok(10). Kajian juga menunjukkan merokok mengalakkan peningkatan AGEs di dalam badan. Sebagai tambahan, apabila memasak menggunakan suhu yang tinggi akan mengalakkan penghasilan warna makanan agak kecoklatan dan rasa yang sedap, ini boleh mengalakkan penghasilan AGEs. Terutama sekali makanan yang mengandungi kandungan lemak dan protein yang tinggi. Sebagai contoh, daging lembu yang digoreng atau dibakar mengandungi 10~100 kali ganda AGEs daripada daging lembu yang belum dimasak. Jangan lupa apabila memakan makanan yang sedap ia mungkin mengandungi kandungan AGEs yang tinggi (7).

Apakah kesan yang berlaku disebabkan AGEs?

1. Penuaan kulit: Proses glikasi berlaku apabila gula mengikat protein, mempengaruhi struktur, dan mengubah fungsi protein. Kulit mengandungi banyak lapisan kolagen, apabila glikasi terjadi, kolagen dalam kulit akan berkurangan dengan cepat, keanjalan kulit akan menghilang dan boleh menyebabkan kedutan (2)(3) itu adalah punca mengapa sesetengah individu akan kelihatan lebih tua dari usia kerana makan banyak gula.

2. Diabetis: Insulin adalah protein utama yang mengawal gula dalam darah. Apabila glikasi berlaku, insulin akan kehilangan upaya untuk mengawal kandungan gula dalam darah, mengakibatkan kepekatan glukosa yang tinggi dalam badan dan menyebabkan komplikasi, seperti penyakit buah pinggang, retina dan lain-lain. ( 1)(3)(4).

3. Penyakit Buah Pinggang: Kidney is one of the organs of detoxification. Excessive AGEs will reduce the ability of the kidney to clear toxic substances, causing damage to the kidney and leading to kidney-related diseases.

4. Penyakit Jantung: Glukosa yang berlebihan dalam darah akan menjejaskan fungsi dinding saluran, boleh membawa kepada keradangan yang akan memburukkan keadaan dan mengakibatkan tindak balas oksidatif. Boleh menghalang keupayaan saluran darah untuk mengangkut oksigen. Akhirnya, jantung gagal mendapatkan bekalan oksigen yang mencukupi dan boleh menyebabkan penyakit jantung(4)(10).

5. Penyakit mata: Apabila terlalu banyak AGEs terkumpul di bahagian mata kita, ia boleh menyebabkan keletihan mata, kekeringan pada mata, dan kemerosotan penglihatan. Jika badan kita berada pada tahap glukosa darah yang tinggi, akan merumitkan lagi keadaan penyakit retinopati atau mikrovaskular, termasuk katarak , glaucoma dan sebagainya.

6. Penyakit Alzheimer: Kajian menunjukkan pesakit yang mengalami Alzheimer akan mempunyai AGEs yang tinggi di dalam otak dan biasanya ia terjadi pada golongan yang lebih berusia.

Apabila kandungan AGEs terkumpul terlalu banyak di dalam badan, boleh menyebabkan penghasilan radikal bebas yang akan menyebabkan berlakunya tekanan oksidatif. Ini boleh mengakibatkan kesan keradangan yang menyebabkan gangguan pada organ, akhirnya, penyakit berlaku (1). Perkara baik, terdapat sistem pertahanan antioksidan yang terdiri daripada enzim dan antioksidan bukan enzim di dalam badan. Sistem ini akan menghapuskan bahan berbahaya ini dan mengurangkan kerosakan pada badan (1)(5).

Apakah sistem antioksidan dalaman? Bagaimana ia membuang toksin?

Enzim antioksida

Vitamin atau mineral antioksida yang terdapat didalam badan termasuk vitamin C, vitamin E, karotena, zink, besi, kuprum, selenium dan glutation (GSH). Radikal bebas adalah kandungan bahan kimia yang tidak stabil. Mempunyai elektron yang tidak berpasangan dan mudah bertindak balas dengan protein dan lemak dalam badan dengan tujuan untuk merampas elektron tersebut dan menyebabkan satu siri tindak balas berantai.Bahan antioksidan bukan enzimatik ini boleh memberikan elektron kepada radikal bebas dan menjadikannya sebagai komponen yang stabil dan tidak berbahaya, bagi membantu enzim antioksida dalam mengurangkan pembentukan radikal bebas (6) .2-), into hydrogen peroxide (H2O2) which can be converted to non-toxic water by the other two enzymes, CAT and GPx(5).

Antioksida bukan enzim

Vitamin atau mineral antioksida yang terdapat didalam badan termasuk vitamin C, vitamin E, karotena, zink, besi, kuprum, selenium dan glutation (GSH). Radikal bebas adalah kandungan bahan kimia yang tidak stabil. Mempunyai elektron yang tidak berpasangan dan mudah bertindak balas dengan protein dan lemak dalam badan dengan tujuan untuk merampas elektron tersebut dan menyebabkan satu siri tindak balas berantai.Bahan antioksidan bukan enzimatik ini boleh memberikan elektron kepada radikal bebas dan menjadikannya sebagai komponen yang stabil dan tidak berbahaya, bagi membantu enzim antioksida dalam mengurangkan pembentukan radikal bebas (6) .

Pada masa ini, terdapat pelbagai produk sedia ada di pasaran yang mengandungi kapasiti antioksidan yang tinggi, termasuk vitamin C, vitamin E, GSH, polifenol yang diekstrak daripada buah-buahan dan sayur-sayuran, enzim antioksidan SOD, dan lain-lain. SOD adalah protein yang mudah dimusnahkan di dalam saluran usus. Adalah amat penting salutan pelindung pada SOD bagi mengekalkan kapasiti antioksidan. Walaupun dapat meningkatkan kuasa anti-glikasi dengan cara mengambil makanan tambahan, kaedah asasnya adalah bermula dari diet harian dan perlu mengurangkan penggunaan gula ringkas bagi menghapuskan bahan toksin dan meningkatkan kebolehan fungsi antioksida di dalam badan(3) (7) (8).

Rujukan

  1. Singh, R., et al. "Advanced glycation end-products: a review." Diabetologia. 44.2 (2001): 129-146.
  2. Pageon, Hervé, et al. "Biological effects induced by specific advanced glycation end products in the reconstructed skin model of aging." BioResearch open access. 4.1 (2015): 54-64.
  3. Gkogkolou, Paraskevi, and Markus Böhm. "Advanced glycation end products: key players in skin aging?." Dermato-endocrinology. 4.3 (2012): 259-270.
  4. Uribarri, Jaime, et al. "Elevated serum advanced glycation endproducts in obese indicate risk for the metabolic syndrome: a link between healthy and unhealthy obesity?." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 100.5 (2015): 1957-1966.
  5. Mittal, Chandra K., and Ferid Murad. "Activation of guanylate cyclase by superoxide dismutase and hydroxyl radical: a physiological regulator of guanosine 3', 5'-monophosphate formation." Proceedings of the National Academy of Sciences. 74.10 (1977): 4360-4364.
  6. Valko, Marian, et al. "Free radicals, metals and antioxidants in oxidative stress-induced cancer." Chemico-biological interactions. 160.1 (2006): 1-40.
  7. Uribarri, Jaime, et al. "Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet." Journal of the American Dietetic Association. 110.6 (2010): 911-916.
  8. Stinghen, Andréa EM, et al. "Uremic toxicity of advanced glycation end products in CKD." Journal of the American Society of Nephrology. 27.2 (2016): 354-370.
  9. Glenn, Josephine V., and Alan W. Stitt. "The role of advanced glycation end products in retinal ageing and disease." Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects. 1790.10 (2009): 1109-1116.
  10. Prasad, Kailash. "AGE–RAGE stress: a changing landscape in pathology and treatment of Alzheimer’s disease." Molecular and cellular biochemistry. 459.1-2 (2019): 95-112.

Artikel Terkini

Produk kami

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram