Get RM 20 Cash Voucher for every purchase

Apa Berlaku Jika Sistem Imun Anda Lemah?

Setiap orang mempunyai superhero di dalam diri mereka iaitu sistem imun kita. Dia bertindak sebagai pertahanan terhadap semua penjahat dan penceroboh yang berharap untuk membahayakan anda. Ingat bagaimana Superman menjadi lemah dan tidak berdaya melawan mimpi ngeri terburuknya, kryptonite.

Inilah yang akan berlaku apabila sistem imun anda menjadi lemah dan kehilangan keupayaannya untuk melindungi anda daripada bahaya.

Sistem imun kita adalah sistem yang kompleks dan saling berkaitan. Ia melindungi anda daripada berjuta-juta bakteria, kuman, virus, racun dan parasit yang berbahaya kepada kesihatan anda. 

Bayangkan apa yang akan berlaku apabila kuasa kuat dalam badan anda kini lemah. Ia akan menjadi satu keadaan yang membawa bencana. 

Apa yang Menyebabkan Sistem Imun Yang Lemah?

Dengan kadar kehidupan yang semakin meningkat dari hari ke hari, adalah wajar bahawa sistem imun kita berada di bawah bahaya daripada pelbagai pilihan gaya hidup yang kita buat setiap hari. Tekanan, rasa tergesa-gesa, kurang tidur, dan diet yang tidak baik adalah semua faktor gaya hidup yang melemahkan sistem imun.

 1. Kurang tidur

Adalah penting untuk diingat bahawa jumlah tidur yang anda dapat, serta kualiti tidur yang anda dapat, mempunyai kesan ke atas sistem imun anda. Jika anda ingin meningkatkan imuniti anda, anda perlu mendapatkan jumlah jam "tidur nyenyak" yang betul. Orang dewasa, khususnya, memerlukan antara 7 dan 9 jam tidur tanpa gangguan untuk mengekalkan tindak balas imun yang sihat.

 1. Aktiviti fizikal yang tidak mencukupi

Aktiviti fizikal yang kerap memberi impak yang besar pada imuniti anda dan boleh membantu dalam pencegahan jangkitan. Sebaliknya, jika anda tidak aktif secara fizikal langsung, sistem imun anda tidak akan dapat membina kuasa yang diperlukan untuk melawan penyakit berbahaya seperti selesema dan selesema.

 1. Merokok

Komponen yang termasuk dalam asap rokok boleh mengurangkan keupayaan tubuh anda untuk menahan penyakit, oleh itu merokok atau berada di sekeliling perokok (perokok pasif) boleh memberi kesan kepada sistem imun anda. Ambil kira bahawa sel darah putih anda sentiasa dalam keadaan defensif, kerana ia mesti sentiasa melawan bahaya yang dihasilkan oleh asap rokok.

 1. Diet yang buruk

Sentiasa tergesa-gesa, tanpa masa untuk makanan yang enak? Itu meletakkan imuniti anda dalam bahaya! Makanan adalah sumber tenaga yang paling asas, serta sumber nutrien penting yang diperlukan untuk kesihatan sistem imun. Tetapi bagaimana anda boleh mengharapkan imuniti anda kekal kuat jika anda tidak makan dengan baik?

 1. Tekanan

Menurut Institut Kanser Kebangsaan, tempoh tekanan tinggi yang berpanjangan mungkin memberi kesan kepada sistem imun. Tekanan menyebabkan otak menghasilkan lebih banyak hormon kortisol, yang melemahkan keupayaan melawan jangkitan.

Kortisol boleh meningkatkan imuniti anda dengan mengurangkan keradangan dalam masa yang singkat. Walau bagaimanapun, badan anda mungkin terbiasa dengan terlalu banyak kortisol dalam darah anda dari semasa ke semasa. Dan ini mengundang lebih banyak keradangan.

Kesan faktor ini sering diabaikan, tetapi jika anda kerap jatuh sakit selepas projek besar di tempat kerja, kemungkinan besar sistem imun anda telah merosot akibat tekanan, tidur yang tidak mencukupi, kurang bersenam atau pemakanan yang tidak sihat.

Bagaimana anda tahu jika anda mempunyai sistem imun yang lemah? Semak jika anda menghadapi mana-mana tanda dan gejala di bawah:

Tanda & Gejala Sistem Imun yang Lemah 

 1. Anda Rasa Letih Sepanjang Masa

Sistem imun kita mempunyai banyak fungsi penting selain melawan penyakit. Salah satu fungsi penting tersebut ialah membantu kita menghasilkan tenaga. Apabila sistem imun anda lemah, badan anda menghasilkan kurang tenaga, yang membawa kepada keletihan dan rasa letih. 

 1. Luka Anda Lambat Sembuh

Apabila kita melecur atau luka, luka kita mudah sembuh. Biasanya, kita tidak perlu perasan penyembuhan sehingga ia adalah kecederaan tisu dalam, atau jika luka itu meliputi kawasan yang besar. Tetapi, jika luka anda mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk sembuh, atau bernanah luar biasa untuk masa yang lama, maka ia mungkin menunjukkan sistem imun yang semakin lemah.

 1. Anda Kerap Dijangkiti

Sistem imun yang lemah mungkin menjadikan anda lebih mudah terdedah kepada penyakit dan menjadikannya lebih sukar untuk menyingkirkannya. Ia masuk ke dalam badan anda apabila sistem imun anda tidak menghasilkan antibodi yang mencukupi untuk menghalangnya. Jangkitan ini juga mungkin menunjukkan kehadiran isu yang lebih serius.

 1. Masalah perut yang berterusan

Keadaan sistem pencernaan kita berkait rapat dengan sebahagian besar imuniti kita. Jika anda mempunyai masalah perut secara berkala, seperti cirit-birit, kembung perut, sembelit, dan sebagainya, ini boleh menjadi petunjuk sistem imun yang lemah.

 1. Anda Rasa Tertekan Atau Burn-Out

Apabila anda tertekan badan anda mengeluarkan sesuatu yang dipanggil "cortisol". Ini menjadikan badan anda lebih sukar untuk melawan jangkitan dan penyakit. Terlalu banyak kortisol dalam aliran darah anda akan menyebabkan anda berasa letih, mudah marah dan tertekan.

Apa Yang Anda Boleh Lakukan untuk Meningkatkan Kesihatan Imun Anda?

Ia mungkin kedengaran semua mengerikan dan tiada harapan pada ketika ini. Tetapi jangan risau, ASODI berada di sini untuk menyelamatkan hari ini. 

ASODI ialah penggalak imun semula jadi yang penuh dengan antioksidan yang kuat dan nutrien berpaten yang berharga untuk membantu badan anda membina perisai yang kuat untuk menghalang "orang jahat", meningkatkan imuniti keseluruhan anda dan membekalkan nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh anda untuk kekal sihat!

Bagaimanakah ASODI boleh membantu anda?

 • Menyokong fungsi imun
 • Menggalakkan metabolisme yang sihat
 • Membekalkan antioksidan yang kuat
 • Menggalakkan detoksifikasi
 • Menyokong pencegahan kanser
 • Mengatasi jangkitan virus 
 • Berkesan melawan gejala demam dan selesema
 • Mengawal tekanan darah & paras glukosa
 • Melambatkan proses penuaan
 • Meningkatkan keremajaan kulit

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang ASODI, klik di sini: https://ecomins.com.my/product-asodi/ 

Rujukan

https://www.redoxon.com.sg/healthier-every-day/lifestyle-factors-and-immune-health

https://www.everydayhealth.com/news/9-surprising-ways-youre-weakening-your-immune-system/

https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/health-and-wellness/2020/march/weakened-immune-system

Artikel Terkini

Produk kami

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram